Com eren reclutats els gladiadors? Com s'entrenaven? Què eren els lanistes? On hi havia?

Maneres de reclutar els gladiadors

El gladiadors eren reclutats normalment de diverses formes:

  • Gent que s’oferia voluntàriament perquè volia guanyar fama, o perquè li agradava la violència i necessitava diners.
  • Gent condemnada a mort a l'arena amb només una espasa (ad gladium), que podien recuperar la seva llibertat al cap de tres anys si havien donat un bon espectacle.
  • Els esclaus que volien la seva llibertat i la jugaven a l’arena.

gladiador-coliseo1.jpg


Escoles de Gladiadors

Les escoles de gladiadors eren uns grans complexos esportius amb sales d'entrenament, magatzems, llocs on es fabricaven armes...

Quan s’allistaven, els aspirants a gladiador juraven lleialtat davant de la plebs i, un cop firmat el contracte, passaven unes proves molt dures per poder accedir-hi. Allà, l'entrenament era molt dur, fins que s’arribava al nivell suficient de perfecció per poder competir.

Rebien una molt bona alimentació i a l’escola tenien uns metges excel·lents. Els gladiadors s’alimentaven amb una dieta vegetariana, la qual estava formada principalment de civada i altres llegums, bàsicament per fer-los engreixar i perquè tinguessin un escut natural per quan sofrissin ferides molt profundes a les batalles.

A les escoles es practicava amb espases de fusta, per no fer-se ferides greus.

untitled.png

Lanistes, qui eren?

Els lanistes eren els gladiadors amb més experiència que ja s’havien retirat i ensenyaven a les escoles de gladiadors.

Eren els "empresaris" d'aquests, però nomes en les quals l’escola (ludus) no fos de l’emperador, ja que ell ja tenia gladiadors professionals, i no li feia falta cap lanista. Es podien comparar amb els entrenadors de boxe d'ara, ja que eren els que "traficaven" amb els mateixos objectes, els seus aprenents.

Gai Corneli Lentul Batiat va ser un dels més grans lanistes, car aquest va tenir a Espàrtac (Spartacus) entre els seus aprenents, el qual va anar al cap de la Tercera Revolta Servil. Gai Corneli Lentul Batiat va tenir la seva escola a Càpua.
En aquest video a partir del minut 1:18 en Peter Woodward ens explica que era un lanista i en que es basaven per reclutar els gladiadors.


Curiositats

En la serie "Spartacus: Blood and Sand" surt el personatje de Lentul Batiat com a lanista en la seva escola i aquest utilitza a Espàrtac per fer reflotar la seva empresa una altre vegada.
Bibliografia
http://sites.google.com/site/4esollati/temari/4-7-gladiadors

http://usuarios.multimania.es/polliceverso/espectaculo.html

http://es.wikipedia.org/wiki/Gladiador


Albert Rodriguez del Pino