A quines pel·lícules es tracta el tema dels jocs de gladiadors, les naumàquies o venationes al cinema? Esmenta les pel·lícules, fes una breu fitxa, explica breument l'argument i enllaça a vídeos amb aquestes escenes.
 • ** El pèplum
  El pèplum és el gènere fílmic històric d'aventures, inspirat, sobretot, en l'època grecollatina. El nom d'aquest gènere ve donat per la peça de roba que s'utilitzava, el pèplum. Aquest gènere apareix amb la pel·lícula d'Hèrcules de 1958, protagonitzada per Steve Reeves i dirigida per Prieto Francisci. En aquestes pel·lícules sol haver-hi un heroi que s'enfronta a un governant que sotmet a la seva població, durant la pel·lícula, el antagonista intentarà acabar amb la vida de l'heroi protagonista, però aquest segon el matarà en la batalla final, on el poble rebel·lat l'ajudarà. Els personatges que se solen presentar en aquest tipus de pel·lícules són plans, sense canvis en el desenvolupament d'aquesta, el dolent sempre és dolent, de principi a fi, i el bo sempre és bo, i normalment no necessita res més que la força física per derrotar el dolent, mentre que, és aquest segon el que utilitzarà la intel·ligència per aconseguir el seu pla. Els papers de les dones es limiten a ser les acompanyants tant del protagonista com de l'antagonista, i el vestuari molt cops no te res a veure a com era en la realitat, si no que, molts cops busca només mostrar el cos dels actors. Solen incloure lluites amb animals, balls de dones exòtiques i batalles multitudinàries.

 • el terme pèplum provè del grec "πεπλον", era una prenda de roba, era una espècie de túnica sense mànigues, que es subjectava a l'espatlla.
DEMETRIUS I ELS GLADIADORS
external image img100-img00716.jpg


FICHA TÈCNICA:

DIRECCIÓ: Delmer Daves


PRODUCCIÓ: Frank Ross

GUIÓN: Philip Dunne (basada en el personatge de la novel·la de Lloyd C. Douglas)

MÚSICA: Franz Waxman

FOTOGRAFIA: Milton R. Krasner

MUNTGE: Robert Frich, Dorothy Spenser

ACTORS: Victor Mature (Demetri), Debra Paget (Lucia), Susan Hayward (Mesalina), Barry Jones (Claudi), Jay Robinson (Calígula) i Michael Rennie (Pedro)

PAÍS: EEUU

ANY: 1954

GÈNERE: Drama

DURADA: 101 min.

Continuació de "La túnica sagrada"(Henry Koster, 1953)


Demetri és un home cristià, que amb la mort de la seva estimada, Lucia, es torna en contra de la seva fe i es converteix en un gladiador extraordinari. Aconsegueix també, a part de la glòria i la fama, els favors de Mesalina, esposa de Claudi i germana de l'emperador Calígula. Aquest últim, després de que Demetri guanyi a diversos contrincants en l'arena, el nombra tribú i li ordena buscar el mantell de Jesús.


Demetri està buscant el mantell per tota Roma quan es troba amb Pedro, qui li diu que el mantell està en una botiga, al entrar, Demetri troba la seva estimada aferrada a ell, i recupera la fe perduda en el cristianisme, malgrat tot això el compleix el que li ha manat l'emperador i li dóna el mantell. Però Calígula, per provar que el mantell sigui real, mata a un presoner i ordena
a Demetri que el ressusciti amb el mantell, però aquest no ho aconsegueix, per aquest motiu l'emperador ordena que Demetri sigui
tornat a l'arena, on és vençut per un adversari. Claudi, el marit de Mesalina, demana a l'emperador l'indult de Demetri, però l'emperador es nega a concedir-li, aquest fet provoca una rebel·lió entre la guardià, que acaba assassinant l'emperador Calígula.

Claudi es nombrat emperador, i restableix a Demetri en l'església cristiana


external image Spartacus.jpeg
ESPARTACUS


FICHA TÈCNICA

DIRECCIÓ: Stanley Kubrick

DIRECCIÓ ARTÍSTICA: Eric Orbom

PRODUCCIÓ: Edward Lewis, James C. Katz

GUIÓ: Dalton Trumbo (basada en la novel·la homònima de Howard Fast)

MÚSICA: Alex North

FOTOGRAFIA: Russell Meti

ACTORS:

 • Kirk Douglas - Espartaco
 • Laurence Olivier - Marcus Licinius Crassus
 • Jean Simmons - Varinia
 • Charles Laughton - Sempronius Gracchus
 • Peter Ustinov - Lentulus Batiatus
 • John Gavin - Julio César
 • Tony Curtis - Antonino
 • Nina Foch - Helena Glabrus
 • John Ireland - Crixus
 • Herbert Lom - Tigranes Levantus
 • John Dall - Marcus Publius Glabrus
 • Charles McGraw - Marcellus
 • Joanna Barnes - Claudia Marius
 • Harold Stone - David
 • Woody Strode - Draba
 • Peter Brocco - Ramon
PAÍS: EEUU

ANY: 1960

DURADA: 184 min (198 en la versió sense censurar de 1991)

GÈNERE: drama, històric, acció, aventures, biogràfic


És una pel·lícula americana, filmada l'any 1960, dirigida per Stanley Kubrick, guanyadora de 4 óscars.


Spartacus es un gladiador a Tràcia, allà el compra un traficant d'esclaus, que el porta a Capua perquè Marcellus l'entreni com a gladiador, però aquest el vol provocar per tenir un motiu per matar-lo.

Mentrestant Spartacus s'enamora d'una esclava, Varinia, i fa veure als altres esclaus que no tenen perquè viure d'aquesta forma, encapçalant així una rebel·lió que arribarà a amenaçar la mateixa Roma.

Més tard s'han fet segones parts de la pel·lícula com Spartacus 2, on el seu fill es venja, y altres pel·lícules y series com poden ser: Spartacus: els deus de l'arena, Spartacus: sang i arena, entre d'altres.

TÍTOL: Espartac: deus de l'arena
GÈNERE: drama històricexternal image Spartacus-Gods-of-the-Arena-promo-art-series-logo.jpg

CREAT PER: Steven S. DeKnight
ACTORS: Dustin Clare, Lucy Lawless, John Hannah, Peter Mensah, Manu
Bennett
PAÍS D'ORIGEN: EEUU
DURACIÓ: 55min
TEMPORADES: 2
EPISODIS: 6
PRODUCCIÓ: Chloe Smith, Charles Knight, Aaron Lam
DIRECCIÓ: Michael Hurst, Rick Jacobson, Jesse Warn
GUIÓ: Aaron Helbing, Todd Helbing, Miranda Kwok, Steven S. DeKnight, Brent Fletcher, Tracy Bellomo, Andrew Chambliss, Daniel Knauf
Aquesta sèrie narra la història de la casa de Batiatus i la ciutat de Capua abans de l'arribada d'Espartacus. Batiatus vol guanyar al seu pare en fama, i amb l'ajut del seu millor gladiador, Gannicus espera fer-se un nom, la seva esposa Lucretia l'ajudarà. Apareix també en escena un gal, Crixus, que és comprat com a recluta i que haurà d'aguantar burles i amenaces de mort fins aconseguir convertir-se en el segon millor gladiador de Batiatus. Tullius intentarà robar-li el seu millor gladiador a Batiatus, i els gladiadors veterans veuen a Crixus com un futur campió, i temen que les seves carreres siguin trucades. Les maquinacions de Batiatus i la seva esposa faran que alguns membres de la casa acabin en tragèdia. Mentrestant la esplèndida nova arena que s'està construint a la ciutat estarà acabada, i s'inauguraran uns jocs que convertiran els homes en deus.


TÍTOL: Spartacus: blood and sand (sang i arena)
GÈNERE: drama històricexternal image spartacus.jpg
CREAT PER: Steven S. DeKnight
ACTORS: Andy Whitfield, Lucy Lawless, John Hannah, Peter Mensah, Manu Bennett, Viva Bianca, Erin Cummings
PAÍS D'ORIGEN: EEUU
DURACIÓ: 55min

TEMPORADES: 2
EPISODIS: 13
PRODUCCIÓ: Chloe Smith, Charles Knight, Aaron Lam
DIRECCIÓ: Michael Hurst, Rick Jacobson, Jesse Warn
GUIÓ: Aaron Helbing, Todd Helbing, Miranda Kwok, Steven S. DeKnight, Brent Fletcher, Tracy Bellomo, Andrew Chambliss, Daniel Knauf

PRECEDIT PER: Spartacus gods of the arena

Aquesta sèrie narra la vida d'Espartac en ser capturat pels romans, i la seva vida com a gladiador a mans de Batiatus, fins que, junt amb els seus companys esclaus, es rebel·la i escapa. Tracta també de la seva vida al ludus, amb els seus companys gladiadors, i també com Batiatus utilitza els gladiadors per poder ascendir socialment.

GLADIATOR
external image 220px-Gladiator_ver1.jpg

fitxa tècnica

TÍTOL: Gladiator

DIRECCÓ Ridley Scott

ANY: 2000

DATA D'ESTRENO: 2000-05-19

GÉNERE: Històrica

REPARTO: Ridley Scott, Spencer Treat Clark, Joaquin Phoenix, Derek Jacobi, Russell Crowe, Djimon Hounsou, Tomàs Arana, Connie Nielsen, Oliver Reed, Tony Curran, David Hemmings

GUIÓ John Logan, David H. Franzoni, David Franzoni

MÚSICA: Hans Zimmer, Lisa Gerrard

FOTOGRAFIA: John MathiesonAquesta pel·lícula fou estrenada l'any 2000 y va estar dirigida per Riddley Scott, va guanyar 5 premis Óscar, el de millor pel·lícula i millor actor entre d'altres.


Màxim és un general romà, nascut a Hispània. Després que Marco Aurelio, l'emperador, li digui que vol que sigui el seu successor, el seu fill l'assassina, convertint-se així en el nou emperador, ja que no hi havia constància que Marco Aurelio volia que fos Màxim l'emperador. Màxim es nega a estar sota les ordres del nou emperador, Comodo, qui ordena matar brutalment a la seva família. Màxim és capturat i convertit en gladiador, sent un dels favorits. Sent gladiador es fa amic d'altres gladiadors, que l'ajuden més endavant, entre els quals destaca Juba, un númida, amb qui mantindrà interessants xerrades sobre la vida i el mes allà.


A Roma Comodo inaugura uns jocs en el Colisseu en honor al seu pare, qui va prohibir els combats de gladiadors i Màxim, juntament amb els altres gladiadors, va cap a allà. Una vegada en l'arena, després que guanyin, l'emperador ordena a Màxim mostrar el seu rostre, aquest es descobreix dient: "Em dic Màxim Dècim Meridio, Comandant dels Exèrcits del Nord, General de les Legions Fèlix, lleial servidor del veritable emperador Marco Aurelio, pare d'un fill assassinat, marit d'una dona assassinada, i aconseguiré la meva venjança en aquesta vida o en l'altra".


Després d'això Comodo intenta acabar amb Màxim en la sorra, encara que el poble cada vegada l'estima més, l'enfronta amb el millor gladiador, Tigris, a qui venç i desobeeix a l'emperador quan aquest li diu que acabi amb el, guanyant-se més el favor del públic.


Cícero informa a Màxim que la seva legió li segueix sent fidel, i la germana de Comodo l'informa que ella i el senador Graco estan conspirant per derrotar a Comodo i li demana la seva ajuda. Però Comodo sospita i Lucila ha de confessar-li la conspiració sota l'amenaça d'assassinar al seu fill, el senador és empresonat, així com alguns gladiadors que ajuden a Màxim a escapar, però aquest acaba sent arrestat i portat al Colisseu per a un duel mortal amb Comodo, que veient-se en inferioritat de condicions decideix ferir-lo en el pit abans de la batalla i tapar la ferida. Durant el combat Màxim aconsegueix desarmar a Comodo i aquest demana l'espasa a Quint, capità de la guàrdia, que decideix no donar-la-hi i ordena als seus homes que tampoc ho facin. Comodo treu un ganivet però Màxim havia tirat l'espasa, per estar en igualtat de condicions, tot i així aconsegueix clavar-li l'espasa al coll, matant-lo. Màxim declara les últimes voluntats del veritable emperador Marco Aurelio, restablir a Graco al senat perquè Roma es converteixi en una república, s'esfondra per la ferida.


Durant la seva agonia Màxim veu la seva esposa i el seu fill a un camp de blat, Màxim és enterrat amb els honors que es mereix un general romà, portat a coll fora del Colisseu, mentre que el cos de Comodo queda tirat en la sorra, Juba enterra les dues figures amb les quals el seu amic resava, acabant amb la frase: "Tornarem a veure'ns. Però encara no... encara no"ARENA: DESAFIAMENT MORTAL

external image 7509656257453.jpg?osCsid=14efc16a3fd1158d50d598986faee271Fitxa Tècnica


TÍTOL ORIGINAL: Arena

ALTRES TITOLS: Arena (Combate mortal) / Arena: Desafío Mortal

ANY: 2011

DURADA: 94 min.

PAÍS: USA

DIRECTOR: Jonah Loop

GUIÓ: Tony Giglio, Michael Hultquist

MÚSICA: Jeff Danna

FOTOGRAFÍA: Nelson Cragg

REPART: Kellan Lutz, Samuel L. Jackson, Nina Dobrev, James Remar, Daniel Dae Kim

PRODUCTORA: Motion Picture Corporation of America (MPCA) / Zero Gravity Management / RCR Media Group

GÉNERE: Acció. ThrillerAquesta pel·lícula surt una mica dels esquemes del que ha de ser una pel·lícula sobre gladiadors, i el director Jonah Loop va voler inspirar els combats de gladiadors en la època actual. El protagonista es veu atrapat en un món on homes segrestats lluiten a mort per entretenir les masses de gent que veuen el programa de televisió.

David Lord és un home que ha perdut la seva esposa, que a més estava embarassada, en un accident. Desprès d'això ell es despreocupa de la vida, i es passa els dies al bar. Un dia intenten robar-li, però ell es defensa molt bé, hi ha una dona observant-lo i en veure què fa decideix proposar-li passar la nit junts, ell accepta, però en despertar-se es veu en una cel·la, on molts homes com ell, tots ells segrestats, han de lluitar entre ells per poder viure. Com en la majoria de pel·lícules, en aquesta tampoc podia faltar la història d'amor entre protagonistes, on, la dona que el segresta s'enamora del protagonista.

Aquesta pel·lícula reflexa com, encara que ho sembli, la mentalitat no ha canviat tant com nosaltres pensàvem respecte a fa 2000 anys, mentre la gent estigui entretinguda y es guanyi diners, no importa quant hagi de sofrir l'altra gent.


DOCUMENTALS:

COLISEO: RUEDO MORTAL A ROMA
external image Coliseo-Ruedo-Mortal-De-Roma.jpg

fitxa tècnica

TÍTOL: Coliseum a Gladiator's story

DIRECTOR: Tilman Remme

ANY: 2003

GUIÓ: Georgann Kane, Steven Manuel

MÚSICA: Ilan Eshkeri

FOTOGRAFIA: Peter Greenhalgh

ACTORS: Jamel Aroui, Lotfi Dziri, Aykut Hilmi, Derek Lea, Hichem Rostom, Robert Shannon, Dorra Zarrouk

PRODUCTORA: British Broadcasting Corporation (BBC)

GÉNERE: Documental Històric. Antiga Roma. Mediometraje


Aquest documental de la BBC recrea com era la vida dels gladiadors, que havien de lluitar contra altres gladiadors i tot tipus de feres per defensar la seva vida i entretenir el poble, també ens explica la vida de alguns gladiadors famosos, com ara Vero, el qual va començar sent un esclau. També podem veure la inauguració del Colisseu.

ACADEMIA DE GLADIADORS:

external image 62804114_1-Imagemns-de-Academia-de-Gladiadores-1-DVD-Original.jpg

fitxa tècnica


TÍTOL: Acadèmia de Gladiadors

CATEGORIA: Animació

PAÍS: Espanya

ANY: 2002

TEMPORADAS: 1 Temporades

EPISODIS: 26 Episodis

DURADA:24 Minuts

SITUACIÓ: Acabada


També hi ha series de dibuixos animats per nens sobre gladiadors, com pot ser aquesta, que tracta sobre els gladiadors d'una forma molt suau per nens, sense ensenyar com era de dura la vida d'aquests, i fent dels gladiadors una cosa divertida i interesant i així anar introduint als més petits en el món dels gladiadors romans.

BIBLIOGRAFIA


http://es.wikipedia.org/wiki/P%C3%A9plum#Origen_del_t.C3.A9rmino

http://es.wikipedia.org/wiki/Espartaco_%28pel%C3%ADcula%29

http://es.wikipedia.org/wiki/Spartacus:_Gods_of_the_arena

http://es.wikipedia.org/wiki/Gladiator

http://www.intercambiosvirtuales.org/peliculas/arena-desafio-mortal-2011-dvdrip-espanol-latino

http://www.peliculasafondo.com/gladiator/2801/

http://www.filmaffinity.com/es/film253840.html

http://www.filmaffinity.com/es/film417139.html

http://es.wikipedia.org/wiki/Demetrius_and_the_Gladiators

http://www.newpct.com/descargar-documentales-dvdrip-el-coliseo-ruedo-mortal-de-roma.html


Mar Ortega

Va ser famós per haver acabdillat una [[image:/file/view/espartaco-una-vida-de-heroe.jpg/318836230/222x249/espartaco-una-vida-de-heroe.jpg width="222" height="249" align="right"]]rebel·lió d'esclaus contra el poder de Roma.Es deia que era un príncep traci i que va viure cap al 90 i 71 aC Aquest soldat de les tropes auxiliars romans de Tràcia va arribar a deserta