Quan s'enfrontaven gladiadors de diverses ciutats rivals succeïa el mateix que pot succeir ara amb el futbol: que el partit acabi amb actes violents. Busca informació d'algun enfrontament violent a l'antiguitat. On va succeir? Què va passar? Quin fou el resultat? Busca textos que facin referència a aquest fet....

Bé, primer s'ha de dir que gràcies a les pintures i quadres que es van trobar vam poder saber sobre aquets "Hooligans" romans.

On va succeir?

L’any 59 d.C en dues petites ciutats de platja, al Sur d'Itàlia ( Pompeia i Nuocera )

Què va passar?

Els habitants de Pompeia i Nuocera es disposaven a passar uns jocs plens d’emocions i violencia realitzats a Pompeia.

Livineyo Regulo, un membre polític, el qual va ser expulsat més tard, va pagar tots els gastos dels jocs. Però ningú li donà importància a aquest fet, si no al fet de que hi hagueren jocs. Bé, no es sap del tot si aquestes dues ciutats tenien una gran enemistat, però aquell dia es va produir una vertadera hecatombe entre Nuocera i Pompeia, en meitat d’uns jocs.

Els habitants començàren a llençar-se pedres entre ells fent-se ferides, fins que finalment van acabar a cops d'armes.

Anfiteatro_de_PompeyaII.jpg

Quin fou el resultat?

Això va produir moltíssims morts Nuorencs, fills i marits mutilats a causa d'aquesta baralla, que va passar a una sanció a Pompeia sense jocs durant 10 anys i la abolició de les escoles il·legals que es van crear. A més els causants de la baralla van ser castigats amb l’exili.

Vídeo:

Aquí podeu veure un vídeo sobre uns hooligans, a més de ser una cançó, podeu observar el seu caràcter violent i les baralles que formen.

Actualment els "Hooligans" encara existeixen i també són molt perillosos.


Bibliografia:

- http://www.historiaclasica.com/2008/03/hooligans-de-hace-2000-aos.html

- http://hooligans13.blogspot.com.es/2008/03/origenes-de-los-disturbios-entre.html

- http://www.youtube.com/


ANA BUADES.