Els ludi circenses van ser una eina política molt important al llarg de la història de l'Imperi romà. Quins emperadors els van fer servir? Quins espectacles van oferir? Quants dies? Quines despeses humanes, d'animals, econòmiques....van tenir?


FINALITAT


Els jocs circenses eren una forma de demostrar el poder, aquests ajudaven a comprendre la grandiositat del poble i a apreciar l'esperit de la capital del món sota l'imperi.
La Durada començà sent un dia, després es va ampliar a 4, posteriorment a 15 i finalment van resultar fixos.
Al principi eren una qüestió religiosa, i més tard es va transformar en qüestió política i social fins arribar a ser un dret popular que va assumir l'estat.
mail.google.com_(2).jpg
Els espectacles ajudaven a distreure i acontentar els desheretats encoratjats per l'obsequi de substanciosos regals i racions de menjar.
Els emperadors ho utilitzaven per obtenir un major prestigi social i així obtenir el vot popular per accedir a les més altes magistratures de l'estat. Un cop obtingut el vot i havent pagat els espectacles, aquests acudien a ells per tenir controlada a la plebs i que aquesta pogués mostrar els seus desitjos, dubtes, etc .
També els ludi tenien un missatge didàctic: com era, veure el seu emperador com algú inabastable, el coratge dels lluitadors, el càstig dels que s'atrevien a trencar la llei i el triomf, entre d'altres.


ESPECTACLES OFERTS PELS LUDI:

Els jocs romans es celebraven al circ, al amfiteatre, a l'estadi i al teatre.
En els amfiteatres tenien lloc les curses de cavalls i de carros mitjançant una processó que començava a capitoli i acabava a la sorra en què els déus més importants desfilaven en carros luxòs.
A la sorra tenien lloc els jocs dels gladiadors com per exemple el de Pompeya.
En els edificis de entretenimen hi havia competicions atlètiques organitzades per August.
A edificis com el coliseo, hi havia caceries i batalles navals.
Altres exemples d'escpectacle eren, espectacles animalístics introduids Fulvi Nobilior amb motiu de la victèria romana dels etòlis.
DESPESES

Durant el dia hi havia prop de 24 carreres, el que suposa 1152 cavalls utilitzats en un dia. No obstant, es pensa que era un nombre molt alt de cavalls, per tant, es probables que mes d’un cavall sigues utilitzat mes d’un cop al dia.
lala_(2).jpg

Aquestes carreres suposaven una despesa molt gran d’organització tant en les carreres de “faccions” com el personal encarregat de tractar el animals.

També suposava una certa despesa el mecanisme de capses de partida per a que sigues mantingut i reparat, la neteja del circ (que requereix molts treballadors) i la neteja de la pista després d’un accident.EMPERADORS:

La majoria d'emperadors romans van utilitzar els ludi circenses.
Alguns exemples d'emperadors són:
  • Augusto: el primer que va unir els espectacles d'animals amb els jocs de gladiadors.
  • Claudio: el primer que va escenificar la rendició la rendició de Britània dins dels jocs, a més d'oferir jocs a la muntanya vaticà.
  • Caligula: un dels personatges queca participar en lluites.
  • Nerón: va utilitzar el coliseu per batalles navals, va reconstruir el circ per posar seients de pedra i va participar en batalles.
  • Julio César: tot i que no era un emperador va ser el primer en fer naumàquies, i va ser també qui li va donar l'estructura definitiva al circ màxim de roma.
  • Cómodo: va participar en 735 combats proclamant-se a si mateix guanyador de mil gladiadors. Va ser un personatge ambiciós i un criminal.
  • Vespasiano: va manar construir l'amfiteatre Flavi, actualment conegut com el coliseo.
  • Tiberio: va pagar 100.000 sestercis per tres gladiadors invencibles.
  • Marco Aurelio: va contractar gladiadors pel seu exèrcit, perquè aquests lluitessin als seus combats contra els exèrcits de les tribus.
  • Filipo el árabe: va aprofitar que l’opinió publica estava centrada en els jocs capitolins per fer la celebració primer mil·lenni de la fundació de Roma, i a l’abril del 248 dC va proclamar una sèrie d’actes entre els quals van destacar els ludi Saeculares, en els que van participar gran quantitat d’animals i de 2000 gladiadors.
augusto.jpg claudio.jpg caligula.jpgneron.jpgBusto_piedra_Julio_Cesar.jpgcomodo.jpg
vespasiano.jpg210px-Tiberius_bust.jpgMarco_aurelio.jpgfilipoelarabe.jpgREFERÈNCIES:

http://enciclopedia.us.es/index.php/Juegos_(Antig%C3%BCedad)
http://translate.googleusercontent.com/translate_c?hl=es&prev=/search%3Fq%3Dludi%2Bcircenses%26hl%3Des%26biw%3D1152%26bih%3D672%26prmd%3Dimvns&rurl=translate.google.es&sl=en&twu=1&u=http://www.societasviaromana.net/Collegium_Historicum/ludihis2.php&usg=ALkJrhhdPw_MxdnBI7OkfIwwrm6oAd5rJg
http://es.wikipedia.org/wiki/Carreras_de_carros#Carrera_de_carros_en_Roma

http://www.ucm.es/centros/cont/descargas/documento4786.pdf


ROSA DIAZ