Antigament, els gladiadors, com els famosos avuí en diatambé tenien els seus clubs de fans. Molts actors, guerrers, etc es van convertir en ídols de masses, capaços de generar fins i tot un autèntic "merchandising" de objectes de tota mena, com: les làmpades d'oli, plats, figuretes,...en els que s'hi rendia culte a la seva personalitat. També es realitzaven graffitis en honor a un gladiador que estava de moda.

Els gladiadors com a ídols

Els gladiadors podíen ser admirats per individus, i en moltes ocasions, eren admirats per grups. Aquests podíen donar suport a un grup determinat de gladiadors, o inclús a un gladiador en concret. En molts casos, els fans, quean moríen el seu gladiador admirat, pagaven els costos de la seva tumba.
Quan s'enfrontaven gladiadors asociats a dues ciutats diferenciades, sorgia una rivalitat entre el públic procedent de cada lloc (actualment això mateix ho podem veure en el món del futbol). Com avuí dia, moltes vegades acabaven barallant-se els partidaris d'un gladiador i d'un altre, però com eren altres temps, i els espectacles eren de naturalesa violenta, aquí a les baralles podien morir unes quantes desenes de persones mortes.

external image Spartacus1.jpg?uselang=es
Espartac, gladiador que va organitzar la
major rebelió contra la República de Roma.

Graffitis

Els graffitis, que és una pràctica molt habitual avuí en dia per expressar l'opinió d'un col·lectiu de gent, és una expressió artística que es va començar a fer durant l'època romana, sobretot en els espectacles dels gladiadors. Els graffitis es van començar a utilitzar en els primers espectacles d'entreteniment a l'Antiga Roma. Quan un gladiador era molt admirat per un grup de persones, aquestes dones o clubs de fans feien graffitis a les parets amb els noms dels seus gladiadors. Els graffitis també servien com a element per manipular les masses.

external image image003-1.jpg
Graffiti romà

Graffitis romans de Pompeya

Els graffitis trobats més importants pel seu bon estat de conservació són els de Pompeya. Pompeya, va sewr una ciutat que va quedar soterrada durant segles sota les cendres i la lava expulsada pel Vesubi, per això ha quedat tot intacte fins als nostres dies, i s'han trobat els graffitis a les parets.
Els graffitis varen ser una de les manifestacions cotidianes de la vida romana, unes escriptures populars amb les quals s'adornaven les parets. S'utiilitzaven molts motius per fer els graffitis, des dels ja esmentats gladiadors, fins als encanteris i les maldicions contra persones, passant per comentaris de política, anuncis de serveis de prostitució i declaracions d'amor.
A Pompeya estan segurament les manifestacions escrites pel poble romà millor conservades fins avuí dia.
external image Graffittis+Pompeyanos.JPG
Graffitis trobats a la ciutat de Pompeya.
external image taberna_81.jpg
Un altre graffiti pompeyà.


IVÁN PULPÓN

Webgrafia utilitzada:

http://www.masdearte.com/index.php?view=article&catid=35&id=27&option=com_content&Itemid=30
http://curistoria.blogspot.com.es/2011/12/fans-de-los-gladiadores.html
http://casadeoracionparaguay.com/index.php?option=com_content&view=article&id=184:los-espectaculos-cristianos-y-el-circo-romano&catid=45:temas-varios&Itemid=191
http://www.historiaclasica.com/2007/09/graffittis-en-pompeya.html