Els amfiteatres eren llocs públics de la civilització romana , s'utilitzaven per a lluites entre gladiadors o entre animals, representacions teatrals i jocs .De vegades s'hi feien naumàquies, naumachia, (lluites navals). S'han trobat al voltant de 75 amfiteatres , a l'imperi romà : Alemania , Argelia , Austría , Croacia, Espanya, Itàlia , Libia , Marroc, Reigne Unit , Suiza i Túnez .
Amfiteatres a Hipània
  • Cartagena (Murcia )
Uns dels amfiteatres mès antics d'Hispània en l'època de la Dinastia Flàvia , construit al voltant del segle I a.C , estava fet amb materials, com Andesita,Tabaries i pedra volcànica , amb una capacitat de 6.000 espectadors .Al 1854 es va edificar sobre la part superior de l'amfiteatre , una plaça de bous .Tambè s'hi feien recreacions de batalles navals.Actualment , es pot observar dos nivells : l'actual i el de l'amfiteatre .anfiteatro-romano-cartagena1-1024x158.jpg
Cartagena-anfiteatro-romano1-1024x218.jpg

anfiteatro-Cartagena11.jpg 252522178_05fabf8c9d.jpg  • Segóbriga(Cuenca)
Va ser edificat al segle I i II d.C , durant l'època de Tito Vespasia ,amb la direcció de Cardo Maximo .Està construit de marbre i granit , situat al costat del teatre . Destinat a lluites de gladiadors , entre feres o homes. Amb una capacitat , de 2.000 espectadors. El amfiteatre era molt petit , amb una forma lìptic irregular de 75 m de llarg i la sorra mesurava 40x34 m que limitava les grades del podium .


segobriga_anfiteatro2.jpganfiteatro-022.jpg

En el segon amfiteatre es pot veure com dilimita les grades del podium .
  • Clúnia(Burgos)
Va ser l’Emperador Tiberí que va ordenar que el construís , ha estat construit amb roques , amb una capacitat de 10.000 espectadors , per aixó es va convertir en l’amfiteatre més gran d’aquella època , amb la finalitat de fer-ho servir per les actuacions teatrals i clássiques . L'amfiteatre de Clúnia ha obtingut un premi per la millor restauració i reabilització arquitectònica de Castella –Lleó.


clunia_4.jpg restauracion-del-teatro-romano-de-clunia-12-teatro2010d-web_0.jpg  • Sagunt(Valencia)
Va ser edificat al l’any 50 d.C aproximadament, amb 8.000 espectadors ,l' amfiteatre estava molt destruït , ha estat reconstruït cobrint les restes romanes ,de l'orquestra ( l'orchestra ) amb parquet , amb aquesta restauració s'han perdut gran part de la seva estructura original.

saguntoteatro.jpg
teatro_romano_sagunto.jpg
  • Mérida(Badajoz)
Octavi August va manar que el construís al l'any 25 a .C , amb la finalitat d’acullir els soldats ermites de l’exercit romà. El térme Emeritus significa en llatí “retirat “ que feia referència als jubilats amb honor, va ser ignagurat al any 8 a.C , el feien servir per a lluites de gladiadors entre feres o feres entre homes.Tenía forma líptic , les mesures de la sorra era de 64 m x41 m , la sorra hi tenía un “fossa bestiaria” , en el centre que s’utilitzava , per enmagazetmar els animals o maquines , que posteriorment lluitaven amb els gladiadors . Constava de unes grades amb una capacitat de 6.000 espectadors .Constava d''una graderia amb: inma , media i sunma "cauea" , amb una sorra central .L' amfiteatre de Mérida forma part d'un conjunt arqueòlogic de Mérida , va ser declarat al 1993 Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.merida.jpg merida_(1).jpg
La fossa bestiaria .

  • Bàrcino (Barcelona )
L'investigadora Dr Jordina Sales , es basa en la seva hipótesi en els arguments :
Primer van edificar l'esglèsia Santa Eulàlia , mès tard l'esglèsia es va anomenar Santa María de les Arenes , actualment Santa María del Mar .En el segles IV al VI , van trobar capes de sorra allisades , unifermenet com la sorra, dels amfiteatres , la mida aproximadament que podría tenir 117m x93 m .
La tradició cristiana , intentava santificar aquells llocs , amb l'edificació de la esglèsia . Perque ha sigut utilitzat ,per la martilizació dels cristians .
A més Santa María del Mar ,dibuixa uns traços de forma líptic.
SantaMdelMAr.JPG . Santa_Maria_del_Mar_2.jpg
L'esglesia de Santa María del Mar . Vist desde adalt .

esta.jpg
La Dr Jordina Sales va averiguar on estava hipóteticament l'amfiteatre de Barcelona que és la fotografía A i B.
  • Tàrraco (Tarragona)
La capital de la provínicia romana , (Hispania Citerior Tarraconensis) ,vam construir un l'amfiteatre , al S.II d.C , en un lloc que antigament era àrea d'enterrament. Amb una capacitat de 15.000 espectadors aproximadament, tenía una forma líptic .En la Dinàstia Flàvia , durant el reignat de Heliogàbalo , es feia lluites de gladiadors , d'animals , exhibicions atlètiques . L'amfiteatre va sofrir diverses reformes .En el 259 quan reignava , l'Emperador Valeriano , va decidir perseguir tots el cristians i quemar-los vius a la sorra , per això l'amfiteatre va sofrir un deterior . En el 2000 ha sigut declarat Patrimoni d'Humanitat per la UNESCO .


taarraco.jpg taraco.jpg

La segona foto és l'amfiteatre en festes de Nadal .

taracoi.jpg


FONTS D'INTERÉS :

http://www.youtube.com/watch?v=MPfzdFa8UyQ

http://www.spanisharts.com/arquitectura/imagenes/roma/segobriga_anfiteatro.html

http://es.wikipedia.org/wiki/Anfiteatro_de_Cartagena

https://www.google.es/imghp?hl=es&tab=ii

http://es.wikipedia.org/wiki/Anfiteatro

http://www.menudaeslahistoria.com/anfiteatro-romano-de-cartagena/

http://www.ub.edu/grat/reportatge1.pdf

http://ballartblog.blogspot.com.es/2011/03/la-arena-de-barcino.html

http://www.menudaeslahistoria.com/posible-hallazgo-de-un-anfiteatro-romano-en-barcelona/


Carolina Sala Pimenta .