Dones gladiadores (Gladiatrix)

Simulació contemporànea de la figura d'una gladiatrix
Simulació contemporànea de la figura d'una gladiatrix

Quan parlem de gladiadors només ens centrem en l'essència masculina de la paraula. Sovint hom desconeix que no solament participaven els homes en les lluites a l'arena i s'ignora que les dones també ho fessin. Tot i que no era tan habitual veure les gladiatrix lluitar com als homes, s'han trobat restes arqueològiques i escrits que demostren aquest fet. Entre els escrits que es poden trobar, destacaria el de Marcial(Marcus Valerius Martialis), on parla de les dones lluitadores al seu llibre Espectaculares:

“No és suficient que el guerrer Mart es mostri davant teu invicte, Cèsar.
Venus en persona et serveix també”


  • Història de les gladiatrix

Les primeres fonts d'informació que es troben de les gladiatrix daten sota l'imperi de Neró, durant els combats en honor a la seva mare assassinada per ell mateix. Però les aparicions d'aquestes fóren vàries. Es parla que el germà petit de Tit, Domicià, inclogué les dones gladiadores a les celebracions dels seus jocs.Per algunes dones -d'altres lluitaven per obligació- el desig de diversió va incrementar fins a tal punt que es va haver de limitar la seva participació a l'arena l'any 46 a.C. Posteriorment les lluites a l'arena van esdevenir -encara més si cap- escandaloses i van ser prohibides. Però les dones seguien participant a l'arena i el decret fou eliminat.Entre les gladiadores més destacables i reconegudes estan Amazona i Achíllia.

  • Relleu d'Amazona i Achillea trobat a Halicarnassus
    Relleu d'Amazona i Achillea trobat a Halicarnassus
    Amazona i Achíllia

Amazona i Achíllia van ser unes gladiadores molt reconegudes en la seva època, movien masses de gent i fins i tot esdevingueren gladiadores d'alt caire.lt caire. Es desconeix si van arribar a tenir l'honor de ser lliures o van morir lluitant a l'arena. Els grecs van declarar a Amazona i Achilla missae sunt, és a dir, que han rebut una autorització (missio) per a realitzar aquesta acció.

  • Costums a l'arena

Al igual que els homes, elles també vestien amb el pit i cap descobert. Només amb la protecció d'un escut i una espasa com a defensa.Lluitaven contra homes i dones. No hi havia una diferenciació entre homes i dones a l'hora de lluitar. Tots seguien les mateixes normes, matar o ésser matat.Ambdós eren habitualment esclaus, però les dones portaven una càrrega despectiva i eren tractades a l'arena com a objecte de burla.  • Bibliografia

http://www.quo.es/ciencia/historia/de_sexo_debil_nada/%28image%29/2

http://en.wikipedia.org/wiki/Gladiatrix

http://mujeresiluminandosombras.blogspot.com.es/2007/11/mujeres-en-la-arena-del-coliseo.html

http://voices.yahoo.com/achillea-amazonia-female-gladiators-613317.html?cat=41


Judith Garcia


Quan parlem de gladiadors només ens centrem en l'essència masculina de la paraula. Sovint hom desconeix que n