A l’antiga Romà no existía el descans setmanal, els romans no tenien horaris fixos de feina per treballar, els ciutadans romans no viuen solament treballant, per això els ciutadans romans necesitavan distreure per no pensar en els problemes que se'ls s'acostaven, com ara els problemes polítics,o financers que se'ls presentava.Per aquest motiu es va fer l’oci i tota distracció de tot tipus, era una part important per la distracció a la vida romana .

Molt sovint en un any, els romans treballaven la meitat de dies, i la resta dels dies que es quedava, es feia dies de fires o jocs ,o també commemoracions especials .Els candidats que volien tenir un carrec polític públic important ,com per exemple de polític elegit, acostumaven a fer grans festes en honor els pobles per que la gent romà optesiu en elegir el candidat favorit.

Desprès de alguns anys, cada emperador del seu estat es van rivalitzar en qui va fer el millor oci per seu poble, i en qui feia els jocs més llargs,més untuosos, a més espectacles,etc.

El circ o el teatre on hi ha anava la gent, havia un contacte directe amb l’autoritat, ja fos per aclamar els gladiadors , per posar de alguna manera una mesura de seguretat ,si havia algú problema ,si es que es manifestava,o per si de cas, alguna desmesura entre la gent que hi habità dins dels teatres o circs .

Per els emperadors els espectacles servia per desviar de alguna manera ,la inquietud política que dubtés el ciutadà,el teatre era popular, però el que en realitat movia les masses era el circ.

Es tractaven d’ espectacles molt sovint brutals, que al mateix temps, era espectacles grandiosos.Les representacions teatrals eran meravellosos per els romans, i fins i tot hi havia obres navals,lluites entre feres,combats de desenes de gladiadors.Les carreres de cavalls movien els apostes dels romans que volien apostar,per algú cavall de carrera,i així poder guanyar diners fàcilment , i no oblidem de les tavernes que hi havia .I en els termes on es trobaven tots els ciutadans romans, era per parlar ,xerrar,etc;d'aquesta manera es va mantenir en forma els romans,van tenir una forma física molt saludable.La civilització econòmica romana , va ser l’esclavitud, i l'activitat agrícola; incloen amb els temes religiosos que ès relacionaven amb la vida de l'oci de la gent.

Abans la vida del pagès era il·limitada.Per aquest motiu, els seus amos romans els deixaven que tinguin una vida d'oci avançada, i a més ,es pensaven si l’oci era beneficiós o no.

El concepte del oci va néixer en l’ambient dels patricis ,i es necessitava un tenir temps per pensar,tenir temps per reflexionar,entre altres coses.

L’origen de la paraula *oci* ¿D’on prové?

Abans l’oci es contraposava el comerciï, la paraula negoci era no oci,era el treball de negació i els patricis es negaven a que la gent humil ,treballin amb el negoci ,era com si fos un treball il·legal,com els petits comerciants etc.

Els hàbits de l’oci ,es va fer un invent més desprès de que el circ es va encarregar de alimentar a la gent amb grans espectacles ,d'aquesta manera es va dir:*locus amoenuls*

Els hàbits del oci es va lligar també amb del circ ,va ser un invent relativament tardat en la vida dels romans.*PANEM ET CIRCENSES*significa per alimentar a la població i tenir-la entretinguda, i més per atreure els ciutadans joves.

El teatre en sentit clàssic,ja començaven a avorrir-se com la comèdia o tragèdia ,era com un tipus de teatre grec, i va pasar a ser el teatre va tenir la funció de atendre els politics.
LA GRAN IMPORTANCIA DEL CIRC ELS ROMANS.external image images?q=tbn:ANd9GcSY9YfO0bciU_RMtJVDpQDl4h6BsJaSmWTlgeW42GP44-DBRHeVyg
El circ de carros de Romà va tenir 250.000 espectadors,va ser molt enorme l’espectacle ; i a l’amfiteatre o el coliseu va poder tenir 50.000 espectadors més o menys ,i un teatre podien tenir a uns 15.000 espectadors com a máxim.I també havia llocs reservats per a le gent de classe social elevada,i com no la classificació de les classes socials entre els patricis i els plebeus es va diferenciar molt a la hora de colocar a les persones que van pagar més diners per tenir unes bones vistes ,aixi podríen veure bé i admirar les obres d'art o quaselvol espectacle. El teatre va ser una reflexió de la societat romana,a Croàcia va haver un amfiteatre molt bé conservat . El espectacle mes populars va ser els curses de cavalls,que va ser una gran passió com per exemple va ser a Menorca que va fer moltes curses de cavalls,que va tenir molt de pes. Hi havia dues classes diferents com es el que havien mencionat els curses de cavalls i també les quadrigues,es tractava de quatre equips fundamentals que es enfrontaven,com per exmple la classificacio de colors que es tnien que enforntar,si eren els verd, blaus, blancs i per últim els vermells . I com era evident,amb aquest classe d'espectacles, es suposa per a la gent, causava molta furor,eren verds contra blaus eren lluites civils fins i tot era una lluita de mort que després ho van retira-ho per ser massa perillós. I en aquestes curses duraven set voltes de carreres de temps de competició. Algunes vegades els colors d’aquestes quadrigues es tractava de representacions politics,com per exemple el color verd tractava de populars per guanyar el favor del públic. Amb les curses de curses de carros ho feien per deport o per guanyar els diners o també tenir fama,òbviament aquestes apostes eren tolerades i que el públic que assistia aquestes curses, apostaven i estaven en risc en perdre-ho tot. En tot lloc que va haver oci per els romans va ser molt important la musica i apassionar a tota la gent amb aquesta competició.
LLUITES DELS GLADIADORS.

external image gladia.jpgPel la lluita dels gladiadors es van fer en un edifici molt especial,on es podia lluitar lliurement,per això si eren prohibits ,perquè aquestes espectacles eren massa brutals.

Volien que els espectacles fossin de segon o de tercera categoria,els caceres es deixaven els animals per matar per davant de la gent.
AMFITEATRES I ELS CIRCS.
external image images?q=tbn:ANd9GcSXsyX_9mCyi13O7Juis1ZEe1PrjAKtbYTIZ9Xjf2nMFKgTwcJbAmb el pas del temps la popularitat dels amfiteatres i dels teatres van anant perdut poc a poc la seva importància i anaven més cap els circs,els actors es va contemplar menys preus ,perquè la gent ja no tenia massa diners per poder pagar com es volia abans.En Roma hi havia tres de teatres estables per acollir a milers de persones.Però els actors de mimi i de pantomima van obtenir mes popularitat pels ciutadans romans per aquesta nova novetat.
LES TERMES.
external image banos-romanos.jpgJust abans de sopar ,els romans anaven a les termes i així tenien una triple funció higiènica .Les termes van ser molt grans , on hi habrà la gymnasia, per estar en forma i ,fins i tot a lesbiblioteques ,que anaven per culturitzar-se amb els llibres.Les aigües termals van ser molt salutíferes pels ciutadans romans,van ser una relaxació,etc;més pels patricis que veien una vida social intel·lectual.

També hi havia termes privats i públics,les aigües es permetent-ne una convivència natural entre tota la gent romana,i d'aquesta manera es formaven la seva idea intelectual.

ELS JOCS DELS NENS ROMANS.

external image sistrum2gif.gifAquest va ser la joguina que van utilitzar els nens per entretenir-se.

Aquest es deia:SISTRUM es basava com si fos un sonall pels nens mes petites.


.

external image crepundiaCrimea.jpgCREPUNTIA: es una mena com un collaret els posava a les espatlles dels nens,era com un entreteniment pel la curiositat dels nens.


external image caput%2Baut%2Bnavis.jpgCaput Et Navis: Aquest son monedes especials pels nens, es tractava de tirar pel aire i veure si es endevinava qui imatge sortirà,com actualment coneixem cara o creu.

MUSCA AENEA.
external image musca%2Baenea.jpgEs tracta de un joc en que els nens; que es basa en que una persona ha de tapar-se els ulls, per despistar i no sàpiga com situar-se per poder agafar la seva proxima víctima, els dos diuen jo et crido però tu no em tocaràs, i després es repetirà el mateix mode; i d’aquesta manera ,la persona que el toqui, deu agafar el seus contrincants.
DIGITIS MICARE*ESPUMA DELS DITS.
Tractava de que algú deuria dir un nombre del 0 al 10 , i desprès sumar el nombre que han decidit cadascu individualment i després sumar conjuntament; per últim es opta per dir el seu company que digui un nombre per que esdivine,despés de dir el nombre que ha decidit el altre ,i ensenyar amb les seves mans el que li va dir que pensi el nombre que volia; desprès si algú que ha encertat ,¡guanya¡.

ORBIS.Es dibuixava un cercle amb l’ajuda de un vell bastó,a terra.

ALEA.Es tirava uns daus i qui te el nombre mes alt guanya i d’aquesta manera surt l’expressió típica de la sort s’ha tirat que en llatí es diu: alea iacta est.
També jugaven a ser cuinades,qui algú dels nois tenia semblança de noia feia de mare.
I també jugaven al fútbol ; els nois es pensaven que jugant amb la pilota, fen fútbol, s'imaginaven que eran gladiadors .
I per últim com es habitual, jugaven amb els animals que els anomenaven delicium o delicae ,aixi els va tractar amb molt amor i molt respecte els seus animals domèstics.VIDEOS.
En aquest video es detalla com van divertir-se els romans en el seu temps lliure

ENLLAÇOS INTERESSANTS.

http://www.catradio.cat/audio/493079/340---Loci-a-lantiga-Roma.

http://classicsalaromana.blogspot.com.es/2009/03/que-feien-els-romans-en-el-seu-dia-dia.html.

http://classicsalaromana.blogspot.com.es/2011/01/jocs-dels-nens-romans.html.Elizabeth Cabascango