• Dieta dels Gladiadors
external image 11709491542IMl1W.jpgexternal image legumbres-secas.jpg

Els gladiadors portaven una dieta molt estricta per poder mantenir els cossos que tenien.

A diferencia de el mite que es pensa que els gladiadors al ser uns homes tan enormes i musculats s’alimentaven de grans quantitats de carn i proteïnes es un pensament totalment incorrecte, els gladiadors portaven una dieta pràcticament vegetariana rica en hidrats de carboni, i ocasionalment suplements de calci.

Actualment en ocasions els estudiosos contemporanis anomenen als gladiadors “hordearii “ literalment, “homes de civada". Es va fer un estudi dels ossos dels gladiadors i els habitants i es va comprovar com els gladiadors ingerien molts vegetals i molt poca proteïna de carns animals en comparació amb els habitants de la ciutat.

Sembla, que el consum de una gran quantitat de hidrats de carboni, com la civada, les llegums, com mongetes, va ser dissenyat específicament però a la supervivència dels gladiadors a la sorra, els gladiadors necessitaven greix subcutani perquè els hi fes com d amortiguador de ferides als seus tendons i venes en la lluita. Un gladiador gras no nomes moriria en el combat sino que també seria perjudicial per al espectacle, les ferides superficials eren mes espectaculars i el gladiadors al ser ferits en superficialitat podien seguir lluitant per al deliti dels espectadors.

Però una dieta a base de civada i vegetals no podia ser del tot bo ja que deixava als gladiadors amb un greu problema de dèficit de calci. Per aconseguir solucionar aquest problema, es deia que els gladiadors elaboraven bravatges a base de fusta carbonitzada i cendres de ossos rics en calci. la formula misteriosament va ser efectiva.

external image gladiador_tumba2.jpg

Què hi havia abans i després del combat?

El gladiadors que solien ser esclaus, presoners etc eren entrenats a escoles especialitzades anomenades “Ludi Gladiatora” en aquestes escoles rebien una severa disciplina que els preparava física i mentalment per al combat cos a cos a la sorra.
Per entrenar-se utilitzaven armes de fusta amb molt de pes per enfortir la musculatura i obtenir mes força per combatre, a l’hora de descansar s’estiraven a un llit que era una de les poquíssimes possessions que tenien.
Els gladiadors feien les seves necessitat en una latrina comú i per rentar-se utilitzaven una esponja de mar amb un pal i un cub de fusta.
external image Gladiadoresendescanso.jpg


Medicina per als gladiadors:

external image 3588882-5190366.jpg?v=1325086652

Els gladiadors disponien de metges al seus serveis després de les batalles que els ajudaven amb les ferides i els feien les diferents cures, el feien de quiropràctics, també tenien assistència quirúrgica per si calia operar d’urgència, però majoritàriament els hi cauteraitzaven la ferida per evitar que perdessin molta sang i per prevenir les infeccions, tots els metges disponien de les seves eines per poder dur a terme aquesta labor.
external image 33z9rsz.jpg


Bibliografia:
http://latunicadeneso.wordpress.com/2008/11/04/la-dieta-de-los-gladiadores/

Sònia PérezQuan parlem de gladiadors només ens centrem en l'essència masculina de la paraula. Sovint hom desconeix que
n