Altres tipus de gladiadors poden ser:

- Els laqueators:

Eren una variació dels reciaris. Portaven una xarxa al camp de batalla per poder atrapar els seus enemics. Anaven escasament armats i van aparèixer als últims temps de l'Imperi Romà.
external image gladiadores_002.jpg
un exemple de laqueator

- Els Equites:

Eren un tipus de gladiadors que combatíen a cavall, portaven un casc amb una visera tancada i els braços emboltats en corretjes. Per arma ofensiva tenien el spiculum (un tipus de llança utilitzada cap a l'any 250 d.C.) i com a arma defensiva utilitzaven la parma (un tpus d'escut rodó).
external image equites.gif
exemple d'equite

- Els Essedaris:

Aquests gladiadors, en canvi, combatíen sobre els carros. Eren imitadors de les hàbils maniobres dels guerrers bretons. Va ser introduït a Roma per Cèsar. Podria ser que amb el temps deixessin de lluitar amb carros per lluitar a peu.
external image eques.jpg
exemple de gladiadors essedaris

- Els Andabatae:

Tipus de gladiadors que eren obligats a combatir. Portaven un casc sense forats amb visera. Amb aquest casc no veien absolutament res (estaven cecs) i provocaven les rialles del públic, ja que estaven desorientats al camp de batalla.

external image andabatae_1m.jpg
Un andabatae

- Els dimanchaeri (o dimaquer):

Aquests gladiadors lluitaven amb dues espases, i unes gamberes que li protegien les cames. també duien un cinturo ample i protecció als braços. Sembla que a aquest tipus de gladiadors perteneixia el cèlebre Espartac.
external image images?q=tbn:ANd9GcT4rXk5ve4Bof00XNe7n_lHf3TpRRFIkKBFvEaAKOiVGdm2n3HfgDwyqkgldg
Un dimanchaeri

- Els provocators:

Aquest tipus de gladiadors combatíen amb una espasa, un escut, un casc amb dues viseres (sense ales per no ser enganxat per les xarxes dels reciaris, amb qui freqüentment lluitaven) i una protecció al pit. Portaven també un escut rectangular allargat (similar al del legionari romà), i una espasa petita. Els seus combats solíen arrencar les tardes de combat als amfiteatre.
external image 508241861_2cc35f052d.jpg
Un provocator

IVÁN PULPÓN


Webgrafia utilitzada:
Wikipedia i Viquipèdia.
http://mirincondelabahia.wordpress.com/2011/11/01/tipos-de-gladiadores-armaturae/
http://www.taringa.net/posts/info/906319/Gladiadores-romanos-_Historia_.html